ADVERTENTIE
Een verbrande hamburger op de barbecue kan mogelijk kankerverwerkende chemische stoffen bevatten. Aangezien mooi weer op komst is, geven we je tips om veilig te barbecuen, zonder dat je je gezondheid op spel zet.
Wanneer je vlees, of het nu runds-, varkensvlees of gevogelte is, grilt worden er heterocyclic amines (HCA's) en polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH's) gevormd. Volgens het Amerikaanse nationale kankerinstituut hebben tests op dieren aangetoond dat deze stoffen kanker kunnen veroorzaken. Het is dus niet duidelijk of dit ook zo bij mensen is, maar het is wel aannemelijk. Daarom raden experts aan geen verbrand vlees te eten, door het verhoogde risico op prostaat-, pancreas- en darmkanker. Dankzij onderstaande tips kun je echter makkelijk je zomerse barbecue gezond houden.
Marineer je vlees
Dit geeft niet alleen meer smaak aan je bereiding, het zorgt ook voor meer vitamines. Door look, rozemarijn, fruitpulp en kruiden rijk aan vitamine E als paprika en chili te gebruiken kun je de productie van HCA met 70 procent verlagen.
Niet te warm en niet te lang
Een kortere tijd op de gril hoeft niet te betekenen dat je rauw gevogelte moet eten. Zet je vlees in de microgolfoven gedurende 60 tot 90 seconden om de tijd op de barbecue in te korten. Directe blootstelling aan hoge temperaturen, zeker boven 300 graden, zijn een belangrijke factor bij de vorming van HCA en PAH in vlees.
Zwarte stukken
Verkoolde stukken zijn plaatsen waar de kankerverwekkende stoffen in schuilen. Probeer daarom voortdurend je vlees te draaien. Als je toch zwarte stukken hebt, verwijder dan deze voor het serveren of eten.
Juiste olie
Veel oliën zijn niet geschikt om mee te koken onder hoge temperaturen. Druivenpit- en sojaboonolie kunnen dan bijvoorbeeld muteren. Zo kunnen ze bijdragen tot processen die leiden tot kankerverwekkende stoffen in het vlees. Pindaolie is bijvoorbeeld veilig bij elke temperatuur.